Založ si blog

Je len jedno povolanie, ktoré nemá nezamestnaných.

Pokles počtu osôb hlásiacich sa ku katolíckemu náboženstvu podľa oficiálnych údajov Štatistického úradu Slovenska o 8 % na 62 % živých občanov Slovenska vzbudil isté znepokojenie KBS až do tej miery, že dvoj ctihodní páni biskupi SCR (svätej cirkvi rímskej) tento pokles dali celkom vážne do súvisu s ateizačnou politikou minulého režimu. Sú to iste ľudia múdri v svojom odbore a orientácii, no prehliadli, že ide o pokles od posledného sčítania ľudu, ktoré bolo v roku 2001, alebo neprijali realitu že sekularizácia spoločnosti v celom civilizovanom svete a vysoký počet morálnych pokleskov jej činiteľov sú javy nezvratné a že SCR zatiaľ nenašla svoje miesto v meniacom sa svete. Že ľudia v dôsledku vzdelania i informácií len s úsmevom prijímajú  staré dogmy i zázraky a rôzne cirkevné rituály pri obradoch (napr. pri vysviacke J.Haľka za pomocného biskupa) ako isté divadlo, za ktoré netreba platiť. Že SCR aj keď kladie váhu svojho poslania na pomoc biednym, chudobným a chorým predvádza bohatstvo svojho imania a svojich činiteľov stále oblieka do bezchybne vyžehlených a vždy v predpísaných odevoch – uniformách a pochodujúcich vážnym krokom k obradnému miestu. A je ich vždy veľmi veľa, ako keby sa ich problémy nezamestnanosti nedotýkali. Úctu si ale zaslúžia rehoľné sestry, na ktorých pleciach leží výbava ctihodných kňazov, ktoré pre nich v kláštorných katakombách šijú obleky podľa vlastných návrhárov.

Ak teraz na záver svojho pôsobenia liberáli zanechávajú novej vláde námet na prípravu odluky cirkví od štátu, je to dar danajský, ktorým sa nepresadia. V širšom kontexte, veď designovaný predseda novej vlády R.Fico je právnik, docent i kandidát právnych vied, môže ísť o obojstranne výhodný obchod (pardon business), pretože aj SCR má svoje ekonomické záujmy, pred ktorými pokľaknú aj ideologické témy, len ich treba vhodne cirkevnej verejnosti prezentovať, ako v súčasnosti málo priechodné, alebo učené hlavy vymyslia akýkoľvek iný dôvod, pre ktorý to, alebo ono v tomto čase sa nebude dať vykonať.

Veľké, ale aj rozumné aktivity prijateľné pre svetskú i cirkevnú stranu môžu byť dohody o spolupráci v oblasti sociálnej, v starostlivosti o ľudí na hrane vlastnej existencie, o ľudí rôzne znevýhodnených v terajšej spoločnosti, zdravotne postihnutých. A to všetko za prísľub, že v najbližších rokoch vlády R.Fica nedôjde k odluke štátu od cirkví. To by bolo správna orientácia, kedy cirkvi sa môžu prejaviť ako reálna sila v pomoci ľuďom. A o tom budú budúce dohody premietnuté do volebného programu na prípravu ktorého boli pozvané aj dve najvýznamnejšie cirkvi. Iste nie náhodou, ale s konkrétnym cieľom neznižovať príspevky na ich činnosť. Niečo za niečo.

Ak kedysi vtedajší predseda vlády SR M.Dzurinda utekal do Vatikánu s uznesením vlády zo  16.8.2000 o schválení Základnej zmluvy so Svätou stolicou dopustil sa hrubého porušenia kompetencií vlády i parlamentu, keď hlasovali oba orgány bez diskusie k forme tejto nezvyklej medzištátnej zmluvy a bez náležitostí, ktoré najmä medzištátna zmluva musí obsahovať.

Veď jej články, ktoré dávajú právo Svätej stolici na jednej strane zriaďovať, vykonávať, organizovať, vstupovať atď. do výlučných práv suverénneho štátu, sú v  rozpore so základnou  definíciou suverenity štátu i každej medzištátnej zmluvy. Síce článok 20 hovorí o finančnom zabezpečení SCR na Slovensku, podľa inej zmluvy, ktorú by strany mali, či už uzatvorili, by mal explicitne dovoľovať článok chápať, že to bude práve Svätá stolica, ktorá bude platiť svojich činiteľov na Slovensku. Ide však o peniaze a tam idú bokom sľuby, či podmienky, no text je v tomto znení ambivalentný. Niečo iné je uvedené v článku 18,odst.4, kde sa píše, že SCR má právo vstupovať v primeranom rozsahu(?) do verejno-prospešných prostriedkov, čo značí, že vstup má voľný a bezplatný, zatiaľ čo podobný charakter nemajú okrem spravodajstva iné spoločenstvá.

Aj preto domnievať sa, že vláda R.Fica začne aj mimo svojho volebného programu pripravovať odluku štátu od SCR a iných cirkví je nadsadené možnostiam, ktoré dovolí Základná zmluva štátu so Svätou stolicou, naviac, že je nevypovedateľná. Ak sa podarí zapojiť cirkvi, hlavne SCR do sociálnych programov štátu, bude to nad rámec Základnej zmluvy, ale bude to prospešné obom, naviac by SCR dostala konkrétnu podobu Ježišovho milosrdenstva, od ktorého sa vzdialila.

Zaujímavý by mohol byť postoj p. poslanca za KDH R.Procházku, ktorý mával i v nedávnej minulosti zdravé nápady i názory a o práve niečo vie viac ako iní politici.

Zdravím všetkých, ktorí boli trpezliví prečítať riadky do konca a pochopiť, prečo v SCR nie sú nezamestnaní na rozdiel od iných profesií.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.