Založ si blog

Dôvody korupcie treba odborne vysvetliť.

Odborníci, ale už aj my laici vieme z čoho vznikajú chytľavé choroby a epidémie, no spoločenské choroby neliečia znalci, ale liečitelia.

Súčasná doba ,bohužiaľ už od K. Marxa (odtiaľ pojem marxizmus) nepraje teoretickému mysleniu, prečo existujú hospodárske, či finančné krízy a myšlienky T.Baťu, či G.Sorosa sú v definíciách podnikateľov skôr nápadmi, ako myšlienkami. Definovaním prečo k nim a zákonite dochádza v istých intervaloch a keď sa intervaly predlžujú(zatiaľ sa neskrátili)je to umelý zásah do istých procesov kapitalistickej ekonomiky. Podobne zatiaľ sa nik nepokúšal vysvetliť procesy ,ktoré vždy a zákonite vyústili ku korupcii ,no všetci tí dôležití o nej len hovoria, ako ju potlačia, alebo aspoň znížia. Ako môžu, keď jej dôvody zatiaľ nehľadali?.

Dávno sme sa pri novej odbornej publikácii usmievali z toho, že zo siedmych kníh rovnakej témy sa ľahko stvorí ôsma. No teraz k téme korupcia nevznikla ani jedna odborná publikácia, či analytický článok. Buď nie mysliteľov, alebo tí, čo by vedeli k téme korupcia niečo seriózne napísať sa boja, pretože žijeme predsa zo dňa na deň a odborníci majú starosti so splácaním hypoték, či školným pre deti na prestížnych amerických univerzitách.

Existencia fenoménu ,ktorý zžiera aj naše spoločenstvo vníma pospolitý ľud, ako vred na ináč zdravom tele kresťanského národa. je to celá pravda, pretože korupcii sa dar í práve na chorom tele, zoslabenom aférami, ktoré sa medzi sebou preplietajú a preto sa nedajú uspokojivo vyriešiť ani súdnou mocou, ktorá povstala z „demokratického “právneho poriadku. V princípe , podľa názoru autora, priestor pre konkrétny prípad korupcie vzniká za situácie nerovnováhy medzi potrebami, či záujmami na jednej strane a pozíciou toho, alebo tých, čo pozíciu majú s možnosťou ju primerane zužitkovať. Keby bolo ochoty kvalifikovaných analytikov skúmať aspoň tie korupčné aféry, ktorí sa stali známymi, došli by k poznaniu, že existujú vždy a len na styku záujmov, či potrieb medzi štátnym a súkromným. Nie sú predsa verejne známe prípady korupcie medzi dvoma súkromnými subjektami, pretože tam a medzi nimi nedochádza k vyhlasovaniu verejných súťaží, tendrov alebo iných foriem tvorby zmluvného vzťahu a keď, až následne sa ukáže na základe sťažnosti tých, čo v súťaži neuspeli, že súťaž bola zmanipulovaná a orientovaná na jedného vopred známeho uchádzača .Taká realita má svoje príčiny v tom, že „štát ako dojná krava“ svoje záväzky voči zhotoviteľovi vždy splní.

Že v iných demokraciách na západ od nás sú korupčné príbehy málo, alebo úplne neznáme spočíva len v tom, že nedosýtených podnikateľov, alebo podnikateľských skupín tam už niet, na rozdiel od našich, ktorí sa len sýtia na hodnoty dovolené režimom, kým ich neprichytia pri čine, keď si odovzdávajú obálky, či aktovky .Dôvody k takej úvahe sú založené na jednoduchom princípe, že naše zákony sú už v plnej zhode s európskymi ,no ich využiteľnosť ešte nedosiahla potrebnú-trestno-právnu úroveň.

Nedá sa predbiehať dobu, no šetrenie prípadu korupčného škandálu, proti ktorému sa už ohlásili protesty mladých ľudí v krajských mestách skončí ako býva zvykom bez výsledku, pretože plány, želania vyslovené na zhromaždeniach v konšpiratívnom byte sú predsa bez trestného postihu

Aj preto treba túto nepodarenú úvahu zakončiť tým, že pokiaľ nebudú mať finanční žraloci dosť, koniec korupčným škandálom nebude. Žijúci občania to nedožijú.

Ďakujem každému, kto to dočítal do konca.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.