Založ si blog

Zdravie , ako predmet podnikania schopných

Nebolo iste najšťastnejšie  porovnávať prácu a postavenie lekárov v spoločnosti s inými skrze hodinové odmeny. Porovnávanie naštartoval predseda LOZ , keď uviedol možno typický príklad mzdy hostesky v súkromnej firme a lekára v štátnej nemocnici. V každom prípade podobné porovnávania nemajú správnu vypovedaciu hodnotu, pretože sú neporovnateľné Podobne započítavať náklady na odborný rast(atestácie) je nešťastné a individuálne. Kto chce môže, ale nemusí, záleží na ambíciách, ale aj schopnostiach dbať o svoj osobný a odborný rast, kariéru.

Špecifikum lekárskeho povolania na rozdiel od iných povolaní , tiež náročných na vedomosti je to ,že dbá o živých ľudí, aj keď v medzných stavoch a v napätej situácii A keď ide o porovnávanie, potom v porovnaní s pilotmi, či letovými dispečermi sú lekári na tom lepšie. obe profesie totiž a súčasne majú v rukách životy stoviek ľudí na palubách lietadiel, kým lekári v danej chvíli len jedného. A potom sú konzíliá, porady, kde v prípadoch významných osobností, pacientov sa radia a navrhujú liečebné postupy a skúmajú diagnózy.

Súhlasím s odborníkmi na financie, že v rezorte sú peniaze(dosť ich nebude nikdy),no lekári sú tiež vzdelaní vo finančných tokoch cez ich oddelenia, kde pôsobia a tak stavajú hrádze, aby sa zadržali a práve u nich. Neide len o priame výkony, ale aj hromadenie často opakovaných vyšetrení s argumentmi, že kolegom z iných nemocníc nemusia veriť, pretože v konečnom dôsledku za liečenie zodpovedajú oni a nie tí, čo im pacienta poslali.

Hrubé zásahy do liečebnej starostlivosti a systému započali vtedy, keď bol ministrom zdravotníctva p.R.Zajac a mal možnosť spoznať aké obrovské peniaze vyčleňuje štát do štátneho rozpočtu práve do zdravotníctva a kde fyzická kontrola výloh je prakticky len vecou intuície ,citu odborníkov .A keď Ústavný súd vyslovil názor ,že zdravotné poisťovne sú tiež len podnikateľské subjekty a majú právo tvoriť zisky, začal záujem o zdravotníctvo v odborných kruhoch podnikateľov rásť.

Nech znie akokoľvek morbídne, zdravie v kapitalizme je predsa vysoko výnosný predmet podnikania. Všetko okrem zdravia, ktorých sa zdravie dotýka osobne a denne je podnikateľsky zraniteľné. je obchodovanie s nehnuteľnosťami, autami ,výpočtovou technikou, hudobnými nosičmi i reklamou a mnohými inými je závislé od okolností, dokonca od počasia, no zdravie je trvalý fenomén nášho života. práve preto v tomto segmente podnikateľských možností objavujú sa rôzne sofistikované metódy ,naviac pôsobiace na základné otázky existencie človeka. To nie sú len lekári ,ktorí vlastne stoja na konci reťazca starostlivosti o ľudí, ako tí ,ktorí tým reťazcom hýbu. Od liečivých vôd, výroby zdravotníckych aparatúr a prístrojov a ich prevádzky, až po produkciu liečiv a medikamentov a podporných preparátov až lekárov.

To nie sú výmysly chorej mysle jedného človeka ,ale toho ,kto porovnáva a snaží sa vidieť za paraván.

Jedným zo základných predsavzatí prezidenta USA B.Obamu bolo už v predvolebnej kampani poskytnutie zdravotnej starostlivosti  tým Američanom, ktorí nie sú, alebo neboli súkromne zdravotne poistení, pretože ako zdraví a mladí videli radšej viac US dol vo vrecku, či dlani a účte, než utrácať na niečo ,čo (ešte)nepotrebujú .A takých má byť okolo 30 miliónov .Jeho republikánski oponenti argumentovali a stále sa k tomu vracajú že základný princíp existencie USA je predsa sloboda jednotlivca. Každý sa rozhoduje slobodne a samostatne bez agitátorov .To ostatné je komunizmus.

Kto by dnes pochyboval o tom, že zavedenie super hrubej mzdy nemá byť krokom k pochopeniu, koľko zamestnanec, keď sa naučí čítať výplatnú pásku čo  podľa nových kritérií dáva tomu štátu a odtiaľ je už len krôčik k zrušeniu povinného zdravotného poistenia a o to pôjde v dlhodobom horizonte sociálnej politiky štátu a k oslobodeniu jednotlivca .Preto už neudivuje, že niektorí poslanci NR sú už majiteľmi polikliník a iní úspešne zápasia o pramene minerálnych vôd. To ostatné ,napr. .platy lekárov je niečo ako zástupný problém, niečo ako epizóda v zápase o zdravotníctvo a slobodu v plnom význame slova.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.