Založ si blog

Odklon od doterajších metód riadenia by mal viesť ku katastrofe?

Medzi nezabudnuteľné pamätihodnosti insitnej politiky v prvých rokoch samostatného štátu patrí územné členenie na 8 (zbytočných) VÚC, kde nesmel ostať ani ich názov od roku 1960, jeden volebný obvod pre celé Slovensko a vysoký počet vysokých škôl, skoro v každom okresnom meste a v niektorých mestách až tri. A to všetko niečo stojí, keď nám už chýba každé €.

Nevieme ale prečo sa hovorí o veľkých výdajoch na štátnu správu, keď štát mal kedysi tri kraje a po roku 1993 bolo ich vytvorených účelovo až osem. Pritom pribudli aj sídla nových okresov a zo 76 ich už je 79. čo je luxus a ústretové gesto tým, čo sa v nich narodili a v súčasnosti môžu o tom rozhodovať.

O vysokých školách, aby mali nárok na existenciu boli vymýšľané špeciálne učebné smery, ktoré dnes(!) už nemajú zmysel a absolventi uplatnenie. Kde sú dnes tí, čo so skrvavenými očami a penou pri ústach nadávali na smerné čísla prijímaných uchádzačov o štúdium a žiadali, aby každý(kto má peniaze)mohol študovať, čo chce a kde chce, aby sa potom zaradil do kategórie dlhodobo nezamestnaných, alebo prijal prácu ukladača tovaru do regálov v niektorom zo supermarketov. To je luxus chudobného národa. Ale tí reformátori stále žijú a vymýšľajú, čo ešte zmeniť v spoločnosti, pretože sú k tomu oprávnení svojou funkciou.

Problém jedného volebného obvodu pre celé Slovensko je už zrelý na riešenie, ale politiku prevádzkujú stále tí istí toreadori a nových tvári niet. Bodaj by boli, keď zostaviť kandidátku so 150 menami je v Bratislave na sekretariátoch politických strán trápením a skúšaním. Vyjde, nevyjde. Vidíme, že zo 150 člennej grupy politických veličín je činných sotva 50, ostatní v kreslách driemu, čítajú bulvár, alebo oddychujú v bufetoch parlamentu, no dbajú aby neprišli o svoje privilégia občanov prvej kategórie a hlasujú. ak sú k tomu vyzvaní podľa dohody svojich predstaviteľov v koaličnej rade.

Spomínané tri oblasti, ktoré však nie sú konečné, sú výsledkom politických rozhodnutí vychádzajúcich z istých záujmov skupín, či aktuálnych potrieb. Aj v tom sa prejavuje stav, že máme viac politikov, no v perspektíve chýbajú nám štátnici – vizionári, ktorí by vyslovili a získavali občanov Slovenska pre vytváranie modernej podoby štátu a našom smerovaní.

Predsa terajšie naliehavé výzvy a s nim spojeným škrtaním výdajov, alebo administratívne presuny kompetencií a s tým spojené redukcie príspevku štátu, možno pokladať za dočasné, ale v dlhodobom horizonte v oblasti ekonomickej, ale aj prírodné katastrofy i nás tlačia do kategórie núdznych To je práve to nesystémové riešenie, ktorým označujú každý pokus o zlepšenie stavu v spoločnosti

Poučné pre hľadanie nových riešení sú aktivity stretnutí predstaviteľov EÚ. v tom, ako zachraňovať štáty prepadajúce sa do bankrotu a platobnej nespôsobilosti. V princípe ale ide o globálnu krízu, ktorú experti liečia stále rovnako, no ktoré metódy majú len dočasný účinok, od jednej krízy k nasledujúcej. Dĺžka intervalov býva s malými odchýlkami rovnaká a zväčšovaná naplánovaním vojnového konfliktu, ktorý sa menuje v novej terminológii rôzne. Ešte nik z nich nevyslovil názor, aby sa na tento svet pozreli aj inými očami, z iného uhla s návratom k príčinám, pretože zatiaľ sa vždy liečili len následky.

Podobne je to i u nás, na Slovensku. Rovnaké liečebné metódy, napr. uťahovanie opaskov ľudí práce pretože žijeme nad naše ekonomické možnosti a keby to malo byť vztiahnuté aj na tých najmajetnejších, tí len odkážu ľavičiarom, že chcú rozdávať to, čo nevytvorili. Vedie to do slepej uličky a bez poučenia, či by to nešlo aj ináč, pretože terajšia situácia (mimo Slovenska)je nabitá ekrazitom a eskaláciou sociálnych nepokojov. O tom sa nehovorí, zatiaľ sa zháňajú peniaze. Slovensku výrazne totiž pomáha vysoká religiozita a spoliehanie sa na pomoc Najvyššieho.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.