Založ si blog

Ide o Damoklovo vajce,či Kolombov meč?

Je to síce kruté,ale tí,čo pred mnohými rokmi najskôr ticho a v kúpelni panelákového bytu nadávali počas normalizácie na Brežnevovu  doktrínu o omedzenej suverenite,dnes by mali podporovať súhlas vlády s prijatím navršovania eurovalu,ktorá otázka príde na rokovanie parlamentu v septembri.Obe udalosti majú spoločné len to,že sa dotýkajú suverenity,aj keď tá prvá bola vnútená a táto druhá dobrovoľná a nevyhnutná.V prvej sme prispievali na „prevádzkovenie“ ruských vojsk v našich vojenských  objektoch dočasne a dlho,tá druhá,terajšia pýta si podľa regulí EÚ záruky štátu za odkúpenie dlhopisov a podľa okolností i reálne pôžičky na sanovanie kolabujúcich ekonomík niektorých štátov EÚ.

            Predseda NR R.Sulík opakovane hovorí (asi sa mu to prirovnanie pozdáva),že ideme hasiť požiare pomocou ventilátora,čo zásadne odmieta.Dobre sa mu nadáva a straší,že jeho S&S nepodporí v NR prijatie vstupu Slovenska do zony, čím môže spôsobiť mnohé konzekvencie,ktoré vyplývajú z našeho členstva v EÚ s právami a povinnosťami.Pred dôsledkami prvej straty suverenity po roku 1968 stihol spolu s rodičmi ako malý chlapec utiecť,ale kam by utekal teraz od zodpovednosti,nevie ani sám a rusky sa nechce ani teraz učiť.Preto na východ asi nie.

            Predseda SDKÚ DS si za roky pôsobenia v politike osvojil uhľadené spôsoby vyjadrovania a za návrh R.Fica,aby sa predstavitelia všetkých  strán zastúpených v parlamente stretli sa poďakoval a tak odmienutie k stretnutiu môžeme nazvať starým pojmom“negácia odkladom“.Nie,že by bol proti,na to je už skúsený,ale ten odklad v tejto dobe je nebezpečný.

            Aby toho nebolo dosť,či málo, aktuálnym sa stala aj korupcia na vysokých postoch tejto vlády.M.Dzurinda vystupuje proti R.Ficovi uhľadenejšie,ale keď on riešil príbeh „skupinka“ a proti kolegovi Šimkovi ,tiež bol grobián a tvrdý politik.V týchto dňoch ,keď sa prevalila korupčný príhoda s financovaním dostavby areálu pre zimný biatlon v Ostrblí a R.Fico útočí na I.Radičovú spôsobom vlastným kedysi Vl.Mečiarovi,je to  tiež grobiánstvo.O príbehu prevodu 10 % zo sumy,ktorú poskytol jej úrad nemusela vedieť nič a všetko bola nadpráca niektorého z poradcov,čo má dokazovať hlavný podozrivý,bývalý veľvyslanec v Keni..Niečo mohli by vedieť p.Nižňanský i páter Balázs v civile,ako predseda spolku poradcov I.Radičovej

            R.Fico rozohral zaujímavú partiu s predstaviteľmi koaličných strán,má tromfy,no S&S sa nakoniec znormalizuje.možno za marihuánu,antikoncepciu,potraty  i partnerstvo osôb roznakého pohlavia.Bude to obchod,nad ktorým budú musieť prižmúriť oči i páni biskupi z KBS a ich politickí reprezentanti z KDH .

            Keby to nevyšli pre zásadný nesúhlas kresťanských strán v koalícii,potom za hlasovanie v NR o pristúpení k navŕšeniu peňazí do eurovalu môže strana Smer SD požadovať prijatie novely zákona o zdanení dividend veľkopodnikateľov,majiteľov bánk i finančných skupín,proti čomu brojí podpredseda SDKÚ DS p.I.Mikloš,že by to bolo nerealizovateľné v praxi.Možno,ale keby to bolo rýchle,bolo by to i účinné a efektívne pre plnenie iných úloh o narovnávaní deficitu ŠR a tým i dosiahnutie jeho 3,5 % hranice už v roku 2013!

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.