Založ si blog

Má vôbec demokracia svoje limity?

Oba činy Nóra Andersa Breivika vyvolajú mnoho úvah, analýz i hodnotiacich článkov, no základný pohľad, ako ho naznačil jeden klinický psychológ v rozhovore pre Pravdu (25. 7. ) bude stále chýbať. Totiž, že človek v dnešnom svete má len hodnotu pracovnej sily a význam ako konzument.

A aby sa táto realita našej existencie a morálky kompenzovala aspoň navonok v opakovaných momentoch sme svedkami, niektorí aj účastníkmi, v rýchlosti jedenia halušiek, preťahovaní silákov, sledovaní trpkého života spevákov, hercov a kto z nich kedy a kde obcoval, aké majú autá a kde boli prichytení v alkoholickom, či drogovom opojení.

Trvalý atak na intelekt ľudí sú denne stupídne filmy a relácie v komerčných TV staniciach, kde sa vraždí, skáče cez zatvorené okná, horia autá, kde prilietajú mimozemšťania, aby narušili posvätný poriadok dnešného kapitalizmu. A bez reklamy, ktorú mixujú do infantilných relácií by neprežili ani týždeň.

To všetko a spolu i zvlášť musí vyvolať duševné poruchy u ľudí menej odolných voči rafinovaným snahám „šikovných a schopných“ primátov, aby nachádzali individuálne reakcie nezlučiteľné s právami iných na život. Ľudský, dôstojný a bezpečný. .

To, čo vykonal tento Nór z krajiny pokojných ľudí s vysokou životnou úrovňou práve v čase, keď vrcholí dopad hospodárskej krízy na život jednoduchých ľudí bez sociálnych istôt a práce, nemusí byť náhodné, ale mohlo byť spúšťacím mechanizmom pre jeho rozhodnutie, jeho individuálny odpor proti poriadku, ktorý vládne v tejto časti sveta.

Je príznačné, že útok na sídlo ľavicovej vlády a krátko na to na rekreačnú zonu ľavicovej mládeže na ostrove Utǒya okamžite odborníkov viedlo k oznámkovaniu jeho politickej orientácie. Bez rozpakov ho označili už v deň, keď došlo k vraždám za ultrapravicového extrémistu.

Neprekvapuje, že najviac sa pozornosť občanov, ale neodôvodnene i politikov, bude orientovať na otázku, čo robila polícia? Ako mohla, či mala , udalostiam predísť a všetko iné a nezmyselné. Že ale sleduje, ako sa zvykne dnes moderne hovoriť monitoruje, isté anomálne javy, je fakt. Prečo by vedeli nórski policajti, že Breivik pred časom nakúpil v Poľsku väčšie množstvo dusičnanu amónneho, ako hnojivo pre svoj usadlosť. Možno preto predpokladať, že sme všetci sledovaní, pokiaľ prekročíme isté medze chovania a konania a dlho sa to s nami vlečie.

Žiadne z doterajších dôsledkov činov podobných tomuto z Nórska neprekročili rámec technických a personálnych opatrení. Kamery, počet policajtov na uliciach a pri sledovaní obrazoviek, zmena kalibru krátkych ručných zbraní, špeciálne ochranné a obranné prostriedky, kontrola na vstupoch do dôležitých objektov, budov , letísk a škôl. A ako ukazuje život sú to opatrenia nedostatočné pred neočakávanými teroristickými činmi. Kdekoľvek, teraz i v budúcnosti.

Terorizmus je chytľavá choroba dneška, ktorá sa ako ukazujú liečebné metódy, nie je úspešne liečiteľná terajšími prostriedkami, pretože hlboké sociálne rozdiely, ktoré sa zväčšujú medzi „schopnými a lenivými“ sa zväčšujú. Každý z aktérov ich vidí v niečom, čo je primerané jeho intelektu a tomu odpovedajú aj spôsobu riešenia, odpovede. Niekomu stačí nadávať v krčme (pube), iný kupuje zbrane a vyrába podľa návodov z internetu bomby.

Nemá zmysel a význam popisovať všetky javy a príbehy, ktoré sa udiali pod egidou demokracie, najmä čo všetko je potrebné vykonať, aby potenciálny strojca atentátu bol usvedčený a čo všetko stojí v ceste žalobcovi, aby sa nedopustil formálnej chybičky, ktorú využije obhajoba. Za 20 rokov konštituovania našej demokracie sa v tom môžeme presvedčiť opakovane a v rovnakej réžii. Stačia peniaze schopných a veľa peňazí. Ostatné sa zariadi podľa práva. Podľa jeho litery.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.