Založ si blog

Kto pamätá,ten svedčí a dokonale zobrazuje deje

 

            Len 40 rokov duchovnej poroby národa zapríčinilo,že na našich dedinách neboli počas veľkonočných sviatkov predvádzané pašijné hry inscenované rôzne,podľa vedomostí a fantázie režisérov dejepravy a za podpory ochotných ľudí a niekedy i so zvolaním:“Peu bych“ako sa stalo kedysi v Topoľčanoch keď ukrižovaný mal povedať :Žíznim“ a za čo sa dlho smiali susedia žochárom.

 

            Útlm pašijných hier v reálnom prostredí počas rokov málo naklonených cirkevným obradom mimo areálu kostolov bol už ukončený  a začala obroda toho,čo bolo zameškané.Predviedli nám to v deň Veľkého piatku farníci z Nižnej Šebastovej priamo na námestí v Prešove v ukrutnej podobe za spoluúčasti 5 tisícového davu veriacich i zvedavcov.ako nám to pohotová Markíza predviedla naživo.Ľuďom sa to podľa slov opýtaných veľmi páčilo,bolo to lepšie,ako nudné a monotonné čítanie pašií v chráme,kedy je treba aj istú predstavivosť deja.Takto to mali v reálnej podobe i s kopancami do ležiaceho a trpiaceho Ježiša,ako to mohlo byť,keby to bolo tak.

            Kto má pamäť na detaily z cirkevnej historie je prekvapený,koľko nových skutočností objavili súčasní cirkevní historici z posledných dní života Ježiša Krista z Nazaretu.Kto kde stál,či sedel z apoštolov pred poslednou večerou,čo mal kto oblečené a ako hľadel na kolegov.Zatiaľ však nevieme presne,aké bolo víno.To až nabudúce.

Po minuloročných útokoch na pedofilných kňazov Svätej cirkvi rímskej a úspešnom zahladení stôp i s peňačžnými kompenzáciami postihnutých,dnes už dospelých mužov,nastalo obdobie obnovy dôvery,ktorá začala tým,že sa o tých veciach už nehovorí.Dotknutí kňazi dostali rozhrešenie a život ide dalej a mlčky o zlých skutkoch reálnych ľudí v kňazskom habite.

            A pokiaľ ide o praktický dôsledok zistení,ako sa pašijné hry páčili divákom,že išlo o zobrazenie skutočností o posledných hodinách pred ukrižovaním Ježiša,potom sa predvedené predstavenie bude porovnávať s podobným na Filipínach,kde sa niečo podobné predvádza už veľa rokov za účasti mnohých turistov i zo zahraničia a s podporou cestovných kancelárií.O rok to môže byť aj u nás lepšie,krajšie i podobnejšie pravde.

            Predstavenie na námestí v Prešove malo svojich režisérov i mécenášov,ktorí prispeli na výrobu uniforiem pre legionárov v provincii Judea , všetko podľa dobových dokumentov

Sú ale aj iné dramatické zlomy v dejinách Svätej cirkvi rímskej ,ktoré by už počas tohto leta mohli byť rovnako úspešne predvádzané pútnikom.Čo tak upaľovanie Gordana Bruna,reformátora J.Husa,alebo viesť učené debaty o tom,či Zem je stredom vesmíru a či sa krúti.Predsa  o posledných slovách upálených na hranici a protokolov o vyobcovaní G.Galilea a M.Koperníka  je viac písomných dokladov a podrobností,ako o ústnych podaniach pamätníkov až do dnešnej doby..

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.