Založ si blog

Čo tak aplikovať americký zdravotný systém priamo?

Príkladne sa k problémom našeho zdravotníctva stavajú desiatky rôznych drobných podnikateľov,ktorí osobne cez listovú korešpodenciu a kasičky obťažujú  občanov s prosbami  o podporu a ktorí oslovujú občanov adresami,ktoré si vzájomne za isté obnosy vymieňajú.Cenné sú tie,kde adresát v minulosti prispel na niektorú z tých,už zavedených inštutúcií a tak pribúdajú nové adresy a predtlačené poštové poukážky s prosbami o peniaze na ten,alebo iný zdravotný problém istého človeka i s krstným menom,ako v USA.

            Povšimnutiahodný je ale spôsob poštového styku.Firma,a či nadácia sídli napr. v Bratislave na Šustekovej ulici,no jej poštovný styk vybavuje iná v Bardejove.Podobne sú na tom aj iné,ktorým poštový kontakt vybavujú iné špecializované organizacie, iste nie zadarmo.

            O tom,ako ich ktosi založil a ako bolo naložené s prípevkami dobrovoľníkov sa nedá spoznať,aj keď NKÚ mal by mať možnosť a právomoc kontrolovať spôsob nakladania s dobrovoľnými príspevkami o ktoré tak prosia tieto spolky.To sa však v demokracii nedá,litera zákona do nedovoľuje.Kam by sme došli,keby sme to vedeli.

            Rozmach takýchto aktivít,nech sú charitatívne,alebo podvodnícke,je hanbou našeho zdravotníctva a darí sa im práve pre chystané,či realizované zámery vlády,ale aj lekárskych  združení, Ide však o legálny druh podnikania a podľa principu,že každý môže,kto chce.

            Bývalo kedysi zvykom,že prieskum verejnej  mienky sa vykonával pomocou mediálne rozmazávaných nápadov či podnetov vládnych činiteľov,aby verejnosť primerane reagovala.Podľa toho riadili ďalšie práce.Teraz táto forma prieskumu trvá už dlho a pripravované zmeny budú už nezvratné.V jednej relácii dr.L.Pásztor za súkromných lekárov oznámil nám s úsmevom,aby sa onkologickí pacienti nebáli,ich liečba bude aj naďalej bezplatná,no nemocní na chrípku si jej liečbu zaplatia v plnom rozsahu,aj keď neliečená môže mať iné a ťažké dôsledky,čo hádam vie aj p dr Pásztor,pokiaľ stačí vykonávať aj svoju  prax..

            Prekáračky medzi lekármi,lekárnikmi,nemocnicami a zdravotnými poisťovňami pod velením  ministra zdravotníctva sa stále dotýkajú poplatkov za úkony,liečenie a lieky.Jednotlivé úkony lekárskej starostlivosti by bolo možné zjednotiť bez ohľadu,či operáciu,či zákrok vykonáva  docent,či profesor s príslušnou atestáciou,či v Bratislava,alebo kvalifikovaní lekári v okresnej nemocnici,no selektovať by sa ,mohol komfort zariadenia,ako v hoteloch,podľa počtu hviezdičiek nad hlavných vchodom do zariadenia.Tak by pacient platil len za ubytovanie,stravovanie(či s lyžicou,alebo s príborom),počtu postelí na izbe, s televízorom a kávou a pod.Tým by sa vyriešili dva veľmi nepríjemné problémy.V prvom rade by riešenie rozdelilo pacientov do dvoch kategorii.Tí majetnejši by hľadali hospitalizáciu v nemocniciach s väčším poštom hviezdičiek,no a chudoba a nemajetní by naplňali lacnejšie nemocnice.Terajšie nápady,aby také delenie bolo v každej nemocnici by nebolo úspešné,skôr mätúce.Dva druhy služieb v jednej nemocnici by viedlo k sporom o všetkoDruhým riešiteľným problémom by boli peniaze,z ktorých by bolo možné lepšie honorovanie výkonov personálu viac hviezdičkovej nemocnice veď nadsadiť primeranou taxou  by sa sekundárne služby dali bez problémov,keď bude platiť voľná tvorba cien. Zmenšil by sa aj počet lôžok a nemuselo by to byť administratívnymi redukciami a rušením oddelení Nedostatok bohatých pacientov by bol riešiteľný väčším rozsahom súkromnej praxe, kmeňových lekárov ako v USA. A pracovníci by sa mohli stať podielníkmi,účastinári ako v každej akciovej spoločnostiS očakávaným rastom počtu bohatých klientov(pacientov) by sa postupne vyrovnávali prijmy  aj tých najnáročnejších z personálu a nemuseli by hroziť výpoveďami.

            Uvedené nápady pacienta reagujú na dlhodobé skúmanie riešenia problémov našeho zdravotníctva,ktorého reprezentanti sa nechcú priznať,že najlepší je zdravý pacient a chorý vyvoláva zbytočné problémy štátu,ktorý stráca už aj  sociálny charakter a dostal sa do pozície ,že každý od teraz za seba a za svoje.A pokiaľ naša spoločenská elita hľadí na vnútornú politiku USA ak vzorovú,ku ktorej sa nám treba postupne približovať,potom je všetko v poriadku a uvedené podnety s orientáciou na zdravotníctvo v najdemokratickejšej krajine sveta, sú akceptovateľné už v najbližšej dobe. Veď ide o krajinu, ktorá každý rok sleduje a vydáva správy o dodržiavaní ľudských práv v jednotlivých krajinách sveta,j potom je to v poriadku  a azimut je nastavený správne,len aby s ním súhlasili tí biedni,ktorých je viac,no nemajú váhu okrem dňa,keď sa konajú voľby.Ale aj to sa dá zmenou volebného systému prekonať.Napr.voľbou voliteľov..Perspektívy sú vynikajúce,len treba načierať viac do skúseností USA.

           

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.