Založ si blog

Strata železníc sa dá predsa aj vyrobiť.

 

Každý režim  má svoje priority,nie a všade  rovnaké.Ak pred časom v Číne počas kultúrnej revolúcie v každej dedine mali vysokú pec a v nej vyrábali surové železo,aby sa dostali na čelo sveta vo výrobe železa,ak u nás sme vyrábali najviac toaletného papiera“na hlavu“,dostali sme sa v počte vyrobených áut na hlavu tiež najvyššie.

            Vetry však vanú z USA,kde už dlhodobo sledujú prední ekonomovia a politici predajnosť automobilov a s ňou spojenou produkciou áut.Ak stúpa spotreba áut je dôvod k optimistickým výhľadom celej ekonomiky,ak nie,potom sa hľadajú také opatrenia,aby sa pokles predaja aut zastavil a oživil.

            U nás zavedenie šrotovného malo tiež napomôcť predajnosti áut za istých,finančne definovaných podmienok.Efekt bol síce ale dočasný,časovo omedzený,no dlhodobo sa prejavil skôr retardačne.Tí,čo mali záujem kúpiť si nové auto tak učinili v predstihu a efekt nebol až taký,aký sa očakával.

            Automobilový priemysel dlhodobo a i v budúcnosi bude limitovať ekonomické možnosti aj iných odvetví práve pre svoju komplexnosť,ale aj pre svoje vedľajšie účinky.Ktoré odvetvie priemyselnej a dnes už aj HT technologie nehľadí na automobilový priemysel s nádejami,ale aj obavami?Výroba vysokoťažných plechov,plastov,náterových hmôt,tmelov,farieb,pneumatík,elektroniky,ale aj pružín,textílií,zliatín,olejov,mazadiel a v neposlednom rade aj vrstveného skla ,pohonných hmôt sú existenčne závislé na produkcii aut. Ale čo robonika,roboty na montážnej linke,tie tiež niekto navrhol a iný vyrobil.Sú ale aj vedľajšie odvetvia,ktorých účasť na automobilovom priemysle je zrejmá.Výstavba cestných koridorov(dialníc) a s tým spojená výroba betonu a potreba zemných prác veľkého rozsahu a to by v pozitívnom význame vyžadovalo istý stupeň koordinácie činností a termínov.To predsa musia výrobcovia automobilov vedieť,že bez dobrej cestnej siete a servisov,čerpacích staníc nebude spotreba áut rásť.Aj policajti by boli menej zamestnaní vyšetrovaním príčin dopravných nehôd a legislatívni odborníci na nariadenia vymýšľaním,čo ešte zmeniť(napr.lekárničky,reflexné vesty a spory o primeranú rýchlosť tam a inde)Alebo dotlačiť železničiarov,aby na každom priecestí bola signalizácia a závory.Spoliehať sa na konzum vo veľkých mestách  Číny je významná,ale nie zásadná pozícia výrobcov automobilov.Rovnako ako v Rusku,kde prednosť bude mať vždy vlak vzhľadom k rozlohe krajiny a nie všade vedie dobrá cesta.

            Slovensko,alebo jeho majitelia sú dnes v zložitej situácii vyjadrenej jednoducho vzťahom,počet automobilov vyrobených v istých produkčných krivkách v protiklade s cestnou sieťou na primeranej úrovni,ale aj dôsledkami zo vzťahu plynúcich napr.početnosť parkovacích miest alebo domov v mestách.Vypuklým prejavom tejto disproporcie je pokles  záujmu zodpovedných činiteľov a politikov k železničnej doprave s dôsledkami.Vedia,alebo si uvedomujú,že bez dobudovania cestnej siete,ako úlohy štátu je rozvoj motorizmu nemysliteľný.Takže vyjadrené holou vetou dochádza k stretu možností štátu a potrebe všetkých v súkromnej držbe spoločností,ktoré dbajú o zamestnanosť mnohých odvetví.Ide však aj o to,že nedošlo,alebo nedôjde k súladu.Súkromný sektor chce viac,ako môže chudobný štát.

            Môžeme si odbehnúť napr.do Japonska,či severských štátov Europy.Japonsko,ako hornatá krajina ležiaca na niekoľkých ostrovoch dáva už dlhodobo prednosť železničnej doprave v prímorskom koridore a my híkame,že majú vlaky schopné jazdiť rýchlosťou 250-280 km/hod. a bezpečne.Sever Europy,teda Škandinávia pre dlhé zimy má tiež isté špecifiká pre využívanie cestnej dopravy.Napr.i to,že na verejných parkoviskách v mestách sú inštalované pulty,kde z verejného zdroja počas nočnej odstavky je možné naštartovať zamrznuté vozidlo.Lepší je však i tam pohodlný vlak v nočných hodinách,čo auto neumožňuje.

            Tým bolo povedané skoro všetko,i to,že všade sa treba riadiť podmienkami krajiny,nie len politickou orienáciou,pokiaľ nie je aj  krátkozraká.Ak pred niekoľkými mesiacmi oznamovali média,že na železničnej trati neďaleko Nového Mesta nad Váhom bol vybudovaný železničný tunel čím má dôjsť k skráteniu doby cesty medzi Bratislavou a Košicami o 8 minút IC expresu,naraz cestujúci si položili otázku,čo budú robiť so ziskom  takej doby,ale aj prečo práve tam,kde vedľa trate je dialnica až do Žiliny.I to je príklad,ako sa dá,keď sa veľmi chce.Iným zázračným činom na ceste k likvidácii tratí i rozdelenej železničnej spoločnosti ŽSR do troch živoriacich spoločností  je podpora cestnej dopravy so všetkými problémami Ináč by denne neupozorňovala zelená vlna SRo(sekcia RTVS),kade sa nemá jazdiť pre hmlu,poľadovicu,záveje,havárie,obchádzky a ktoré horské priechody sú neprejazdné pre vozidlá na 12 m dĺžky.

            Predsa k tomu,čo je uvedené nebude stačiť nákup nových,moderných a navigáciou vybavenýh vládnych vozidiel naviac opancierovaných za premrštené ceny,aby mali občianske združenia dôvody pátrať o koľko bol nákup vozidiel predražený.Ale železnica patrila vždy k tým najlacnejším dopravným prostriedkom pre tých jednoduchých ľudí.Alebo to bude spôsob,ako podporiť rast počtu cestných motorových vozidiel a zvyšovať dopravnú nehodovosť?

            Ale diskvalifikovať železnice je úloha celkom jasná.Dáva menej pracovných príležitostí,je pohodlná a menej závislá od počasia. Ale nad všetkým vládne moc silných automobilových  koncernov .A bolo by naivné myslieť,že liberálno-pravicová vláda má záujem držať čosi,ako štátny podnik,keď jej ideologiou je zrušiť všetko,čo patrí štátu a jeho práva ďalej okliešťovať na minimum a podľa toho sa aj chová.Veď vyrobiť stratu nie je až také ťažké zadanie.Stačí nasadiť správne zorientovaných a poučených činiteľov do vedúcich funkcií sľúbiť im štedré odstupné a je po starostiach,to ostatné sa stane skutočnosťou.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.