Založ si blog

Až ku hviezdam,alebo aj vyššie.

 

            Príkladný protest českých lekárov-špecialistov dopadol podľa očakávania,keď česká vláda musela ich rigoroznym požiadavkám ustúpiť a najsť 2 mld.Kč na splnenie ich požiadaviek,zatiaľ čiastočne.Lekári áno,sestričky budú musieť počkať ešte rok.Naši slovenskí špecialisti išli na vec od lesa.Výkony a platby za ne si zvyšovali a zvyšujú rôznymi platenými vyšetreniami navyše a tak po kamarátsky.Prišli na to revízni lekári v rámci snahy šetriť, nech to stojí čokoľvek.

            Protest s ústredným heslom:“Děkujeme,odcházime“ poukázal aj na niečo iné,než nespokojnosť s platovým ohodnotením lekárov. Išlo aj o odhalenie slabiny demokracie s jej fungovaním konkurencie,že ak nie je,potom aktér(i) môžu svoje požiadavky šponovať do výšok nebotyčných.O nich sa dozvedáme len občas a žasneme,čo dokáže voľný trh a na koľko sa môžu ceniť jednotliví profesionáli a pozor(!) za pomoci svojich agentov.Požiadavky sa odkláňajú od reality prostredia a stále porovnávanie,že by to mohlo byť aj viac,je plne v súlade s pravidlami doby.Má to síce háčik,že pokiaľ by z našeho prostredia prešli do (západo)europského,alebo svetového(amerického) boli by trpaslíci Aby vynikli v tom,čo ovládajú,musia byť o dva rády lepší Podobných ako sú naši  majú dosť aj doma..Príklady netreba uvádzať,pretože sa dotýkajú športovcov,umelcov i rôznych odborníkov v profesiách.Stačí úraz a z hráča je zabudnutá troska,vynikajúci umelci(u nás)sa ťažko chytajú príležitostí a tí najlepší spievajú po baroch,alebo príležitostne na rodinných oslavách bohatých a v prestávkach umývajú taniere v lokáloch A špecialisti?Ako a ktorý,ale trvá dlho a nie vždykým sa úspešne uchytia.Musia mať za sebou publikácie v renomovaných časopisoch a tam sa dostať je zložité. Aj tam treba mať konexie.

            V istom čase,počas súčasnej hospodárskej krízy zneli analýzy odborníkov,že kríza je dôsledok našeho života nad pomery.Môže to byť čiastočná pravda,no ten „výťah nad pomery“ má veľa podôb a napodobenín.Jednym z nich je aj voľná tvorba cien so všetkými podobami.Miliony v  prácach i službách skáču a tí,čo ich stanovujú ani nevedia,ako sa treba za poctivý milion narobiť Obraz o ľahkovážnom ponímaní hodnoty peňazí dáva nárast konečnej ceny prác za rekonštrukciu Zimného štadiona O.Nepelu,ale aj argumentácia,prečo narástla o viac ako 37 mil.€.Veď to niekto zaplatí a z daní občanov.Tento aktuálny príklad má dve obecne platné a  hlavné príčiny.Prvou je neznalosť zadávateľa,že vlastne nevedel definovať,čo chce a druhou,že nemal niekoho,kto by odborne sledoval a kontroloval čo sa na stavbe deje a v akých parametroch.najmä práce spojené s prepravou materiálov a výkopy,betonáže.Možno existuje aj tretia,ktorá bez dôkazov je žalovateľná.

            Veľa a často sa spomínajú podmienky i verejné súťaže,ich elektronická podoba,anonymita,vylučovanie stretu zájmov, tandemy a pod.,administratívne prekážky v súťaži o zakázku,no limitné technicko-ekonomické porovnávania včítane efektu sa vylučujú Ale aj v krajinách,ktoré prechádzajú súčasným obdobím malých revolúcií nikdy nenávidený socializmus nebol a tak sa treba pýtať,prečo práve s nim sa spája korupcia,veľké podvody v podnikaní,výpalníctvo i vraždy“úspešných „podnikateľov.Bolo to aj pred socializmom,len nie v takých obludných podobách a veľkostiach.

            Terajšia vláda si zakladá(o.i) na boji proti korupcii a všetkým neduhom,ktoré znižujú efektivitu verejných financií,no nik si nedal otázku prečo je to práve medzi verejným a súkromnými subjektami.Zatiaľ sme nepočuli či dochádza(a či vôbec dochádza) ku korupcii medzi dvoma súkromnými firmami,ako riešia problémy svojich vzťahov,aby jeden nepojal podozrenie,že bol podvedený.Keby sme mali o tom uvažovať,tie vybavené vzťahy zatiaľ skončili popravami „bielych koní“,alebo úspešnou „streľbou z krátkych zbraní  na krátku vzdialenosť do idúceho auta“(ako hovoria hovorkyne policajných orgánov.)..

            Za jednu,nie však jedinú príčinu korupcie treba vidieť,že odborné pozície v štátnych úradoch a ministerstvách sú obsadzované  len raz na štyri roky a to je obdobie,kedy treba možnosti využiť naplno z jednej i druhej strany.veď,čo keď nový predstaviteľ novej strany  bude robiť poriadky a preobsadzovať miesta za pracovnými stolmi a kanceláriami,prípadne rozväzovať pracovné dohody na dobu určitú(podľa výsledku volieb)

            A tak,ako sme si mysleli,že socializmus,spoločenský poriadok založený na rovnosti  a ľudskej dôstojnosti a prácou pre všetkých,ktorí chcú pracovať,i dnešní ideologovia a praktici demokracie a jej možností,nepredpokladali jej negatívny dopad na pospolitú verejnosť,na ktorej  im tak záleží pred voľbami.v našom jednoobvodovom systéme

            Komisári EÚ v  opatreniach,ktoré sa dotýkajú a majú praktické dôsledky na život všetkých občanov členských štátov Únie a ich vlád sa tiež pokúšajú reformovať terajší spoločenský systém rôznymi valmi i pokynmi i reštrikciami  Ich doterajším výsledkom je len prehlbovanie negatívnych dôsledkov procesov,ktoré by mali práve vyviesť aj našu spoločnosť z nich.Hlavný dôraz je položený na pôzičky s vysokým úrokom a reštrukturalizácia verejného sektor ,ako keby všetci komisári slúžili v bankách a čakali na dividendy..

            Nikdy a nikomu neboli vysvetlené pozitívne črty rozdelenia ŽSR na tri spoločnosti,ktoré môžu a vždy budú fungovať len v spoločnej symbioze,alebo deliť SPP(Ruhrgas) na spoločnosti(obchodnú,distribučnú a transportnú pre plyn) Alebo je to príprava na ešte hlbšiu privatizáciu?Aktuálny je dopad p.Fígela,ako dopadol v Bruseli pri vybavovaní smerovania fondov.

Je veľa problémov ,ktoré denne dávajú otázky.Človek sa upokojí len ak si povie,že to všetko už bolo nalinkované a bude pokračovať v snahe reparovať existujúci spoločenský systém,ktorý už roky volá po zmenách.Alebo revolúcie v arabských zemiach severnej Afriky boli tam dovezené z Ruska a majú len okrasný charakter?Úvahy o nasadení zbraní sú tiež diskutované,no útok na Irak,či vedenie vojny v Afganistane bolo to najlepšie riešenie?Zaujímavú budúcnosť skýtajú udalosti v Líbyi.Čo ak odpor proti M.Kaddafimu poklesne a on sa opäť stane uznávaným plukovníkom a  spojencom v dodávkach kvalitnej ropy ?Nastal preto čas aby ho mocnosti porazili i za cenu vojenskej intervencie s rôznym odôvodnením a čím skôr.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.