Založ si blog

Modrá je len obloha

 

            Vedúci činitelia koalície počas pokusov zvoliť generálneho prokurátora stratili zo zretea všetky poučky o demokracii, o väčšine,o práve mať vlastný názor a môcť ho i vyjadriť a chovajú sa značne zmätene.V záujme ich práva vládnuť,ktoré vzišlo práve z principu väčšiny hodlajú meniť aj zákonnú normu upravujúcu spôsob voľby tejto vysokej funkcie a chcú,aby sa nasledujúce voľby uskutočnili verejne,možno povstaním z poslaneckých stoličiek a nahlas..Sú už úplne popletení,prestali uznávať principy väčšiny a žiadajú od svojich členov poslušnosť hraničiacou s niečim,čo ešte len budú vymýšľať..Už teraz kontrolujú,vytvárajú kombinácie dvojíc,aby sa vzájomne kontrolovali,čo však je v zásadno  rozpore s tým,čo vytýkali minulej sociaistickej vláde a hlasovaniu vo Federálnom zhromaždení.

            Aj preto fráza,že poslanci volia slobodne,podľa vlastného svedomia je zavádzajúce a klamlivé,veď neide o zmenu charakteru štátneho zriadenia.Keď na tých neposlušných prídu,alebo sa sami prihlásia,potom budú nasledovať opatrenia známe z dôb Vl.Mečiara o vrátení mandátu keď ten patrí matke-strane.

            Ako sa však píše v rôznych populárnych príručkách o demokracii medzi jej základné postuláty patrí slobodné šírenie myšlienok ,ktoré by nemali byť hanlivé a namierené proti zmene spoločenského poriadku.teda také forum pre dialog,výmenu názorov,kam dness istým ohľadom patria i pokojné demonštrácie.

            Demonštrovali Francúzi proti zvyšovaniu veku odchodu do dôchodku,demonštrovali Gréci proti drastickým opatreniam vlády na zníženie vysokého deficitu verejných financií,demonštrovali anglickí študenti proti zvyšovaniu platieb za štúdium,až na trojnásobok,demonštrovali nemeckí železničiari,letoví dispečeri,farmári,dopravcovia a  sem-tam aj naši zamestnanci niektorých súkromných firiem za nevyplatené mzdy.

            Predstavitelia vlád prijmú delegáciu štrajkujúcich v počte zanedbateľnom,niečo si v krátkom hovore na chodbe povedia,alebo pracovník činiteľa,ktorý delegátov prijal prevezme balíky petičných hárkov,aby ich ubezpečil,že ich preskúmajú a dajú do zberu a tým,celý mediálne živený proces skončí.Mohli demonštrovať?Mohli,.majú či máme právo na štrajk,alebo demonštráciu, ale pokojne.Možno poveedať,že vlády si na štrajky a demonštrácie zvykli a prijimajú ich ako istý kolorit vládnutia.

            No ak by demonštrácie prerástli do pouličných nepokojov s prevracaním automobilov,či ich zapaľovaním a rozbíjaním výkladov ,polícia je v pohotovosti.Každá vláda vládne aj silovými prostriedkami  a takými proti ,ktorým minulý režim so svojimi štítmi príslušníkov VB a s pelendrekmi je už smiešny.

            Dnes,keď vidíme a iste zámerne,zásah ťažkoodencov s krátkymi palnými zbraňami,psami i  taranmi na násilné otváranie dverí a s vydávaním neartikulov zvukov  na zastrašenie protivníka ,máme vedieť,že obrana demokracie je v dobrých rukách.

            Aj preto bolo by naivné myslieť,že demonštrácie nemajú svoje limity,v ktorých si vlády z nich nič nerobia,skôr sa tešia,že národ sa   vykričí,zanadáva a všetko pôjde pokojne ďalej,do nasledujúcej demonštrácie.Hovoriť môžeš,aj tak ťa nik nepočúva verejne.No monitoring funguje(ešte že máme také nové slovo).

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.