Založ si blog

Osoh z ohlodaných kostí

 

            Štát jeho funkcie a význam chápu občania skrze samosprávu,nie cez vysokých politikov a podľa toho sa aj rozhodujú v niektorých situáciách najmä v dobách kritických,keď ide o životy o majetok,ako sa to stalo v období nedávnom i súčasnom v konkrétnych obciach a mestách.V prvej línii odstraňovania škôd nastúpili samosprávy,no len do výšky svojich možností.Ľudskej  solidarity na dlh bolo viac.

            Ukázalo sa,že obecné úrady boli schopné riešiť len tie okamžité,aktuálne úlohy,ako pomoc postihnutým rodinám,ich núdzovým ubytovaním i stravovaním,čo však svojou dĺžkou a finančnými nárokmi a potrebou ochotných ľudí presahovalo ich možnosti.Pomáhali hasiči,vojaci i  technika vodohospodárskych podnikov,fungovali kvalifikované predpovede o vývoji povetrnostnej situácie,no studne a je ich po dedinách bez kanalizácie a čistiarní veľa,budú ešte dlho pod dozorom hygienickej služby štátu.

            Teraz a možno exemplárne sa ukázali slabiny a nedostaky prenosu kompetencii štátu na samosprávy,ako to pripravil pre modelové podmienky starý zmocnenec vlády M.Dzurindu a nový vedúci Úradu vládu I.Radičovej Viktor Nižňanský.Osvedčil sa a tak sa vrátil v pravý čas a vyššie za zásluhy na reforme.Aj preto by mal byť kompetentný a zorientovaný expert v rámci voľného času v úrade vyhodnotiť,čo v prenose kompetencií vlády i s financiami na samosprávy bolo vadné,pretože kombinácia dvoch udalostí(nedostatok financií v obecných kasách a povodne) takého charakteru nebola iste v scénari návrhu reforiem.Ale stalo sa,čo neočakávali ani tí,čo v prenose kompetencií a v nich nachádzajúcich sa financií si pomútili hlavy a teraz chodia a píšu a prosia,alebo nadávajú,že štát im nepomáha.No potreby sú vysoké,nie všade rovnaké a tak niekto,kto má mlčí a kto nemá,kričí.

            Bez slov vďaky prešli médiá skutočnosť,že R.Fico vôbec pre svoju nástupkyňu nechal v kase Úradu vlády peniaze,ktoré nedávno pri návšteve Nižnej Myšle mohla prisľúbil poškodeným ,ktorí s uplakanými očami hľadia na mohutné bágre,ktoré im ničia,čo roky budovali pre seba a svoje deti.

            Udalosti,ktoré postihli Slovensko v posledných týždňoch mali by viesť k prehodnoteniu postoja úradných miest k životu obcí a miest a vo všetkých segmentoch ich pôsobností.

            V tejto súvislosti,keď ide o dôsledky povodní a spôsoby ich likvidácie vidíme,že VÚC všetko preniesli na obce,najmä prístup do odľahlých častí s niekoľkými domami.Organizujú sa zbierky vecí i peňazí,čo je chválihodné,ale tí ľudia,ktorí prišli o všetko potrebujú najmä fyzickú pomoc.Kto im postaví nové domy,kto im pomôže s vybavovaním povolení,kde budú dlhodobo žiť a nie len v kontajnere,kde budú ich deti chodiť do školy,otcovia rodín za platenou prácou.Predsa novodoví majitelia firiem nepotrebujú človeka,ktorý bude odbiehať za svojimi potrebami a stále vyčerpaný.Tu by mal mať štát svoje práva,ktoré už dávno preniesol na samosprávy.Ukázalo sa,že decentralizácia štátnej moci v situáciách,ktoré nás sprevádzajú  ukázala svoje hrubé nedostatky.Mohlo to byť také školské cvičenie pre časy pokoja bez krízy a prírodných katastrof.

            Je tu ešte jeden problém,ktorý potenciálne existuje v dobe presily hromadných zbierok a charity,kedy sa nedá dopočítať ku konečnému výsledku,kde sa peniaze po ceste stratili a kto sa ich zmocnil.Objaví sa vždy veľa expertov s citlivým nosom na peniaze a ľudia chudobní im naletia..

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.