Založ si blog

Výročie podpisu Základnej zmluvy s Vatikánom by sa malo osláviť

 

            Blíži sa 16.august,kedy v roku 2000 schválila vláda SR zmluvu so štátom Vatikán,ktoré okrúhle  výročie je dôvodom k oslavám v chrámoch a na pútnych miestach,ktorých je stále viac a možno i  k zamysleniu.

            Aj priemerne vzdelaný človek musí pri čítaní jej textu  postrehnúť jej zásadné nedostatky,ktoré ju nutne vyraďujú so zoznamu spravodlivých právnych a medzinárodne platných dokumentov.Ale na to sme si už zvykli od pamätnej z Mnichova. v roku 1938.

            Bude iste pozoruhodné,ak dvaja čelní právni odborníci KDH (D.Lipšic a R.Procházka) ako poslanci a jeden z nich i ako docent a člen Advokátskej komory štátu NY(USA) sa k nej práve teraz vyjadria.Či ako advokáti,alebo ako členovia KDH a poslanci zaň.Očakávania nebudú prekvapivé,aj keď docent Procházka  „ mieni prispievať k skvalitneniu normotvorby a obsahovej kvality zákonov.“ O pakte so Svätou stolicou,ktorý je príkladom právnej neschopnosti definovať vyvážené vzťahy zmluvných partnerov zatiaľ reč nebola a nebude,aj keď J.Fígeľ jej aplikáciu do programu novej vlády presadzovať.nezabudol.  Zatiaľ je to predčasné,no jej vypovedanie je nerealizovateľné,nie je k tomu zmienka v texte zmluvy.Ako právnici  môžu naviac argumentovať,že ide o zmluvu starú a retroaktívne kroky presahujú možnosti kohokoľvek sa k nej vracať.Čo bolo podpísané,platí.To len o zmluve z Mnichova bol vymyslený právny termín nulita.teda,že bola a nie je.Bolo by to možné zopakovať?

            Ide o dokument,ktorý pred 10 rokmi vo Vatikáne podpísal M.Dzurinda a k tomuto iste z hľadiska svätej Cirkvi katolíckej významnému aktu neboli poriadané zvláštne meetingy a teraz podľa želania p.J.Fígeľa pôjde už len o dotiahnutie otvorených otázok vyplývajúcich zo Základnej zmluvy..So všetkými dôsledkami najmä v školstve,zdravotníctve i justícii.Iné dve,ktoré vyplývali tiež zo Základnej zmluvy boli postupne presadené do právneho poriadku SR.O katolíckej výchove na školách a pôsobení polných kurátov v Armáde SR.Pri odpočte programového vyhlásenia vlády o rok to bude už možné,veď to nie je dokument na štyri roky.

            Kto má pamäť iste si spomenie o čom je reč a iste i na ,predchádzajúceho predsedu Ústavného súdu SR,ktorý súd mal rozhodnúť,či výhradu svedomia možno uplatňovať v štátnych inštitúciách,keď v  inom zákone (Ústava SR )   je deklarované v preambuly,že štát sa neviaže na žiadnu ideologiu.On napred taktizoval,vyhováral sa na neúplný počet sudcov Ústavného súdu(bolo ich len 13) a preto nie sú kompetentní rozhodnúť o návrhu..Odkladal,až nakoniec z miesta odišiel do Švajčiarska na miesto sudcu u medzinárodnej organizácie.Po jeho odchode ÚS nemal predsedu a tak kauza ostala roky neriešená a za vlády R.Fica platila tichá dohoda s vysokým klérom svätej Cirkvi katolíckej ,že tento problém otvárať nebudú,počkajú.

            Až teraz začal s týmto problémom pomaly otvárať dvere do nového parlamentu predseda KDH J.Figeľ,nevedno,či z vlastnej iniciatívy,alebo na popud významnejších orgánov ,ako je sám.Podľa stavu,ktorý vládne v „štvorlístku“ bude problém tento zákon o výhradách svedomia  prijať ale nakoniec sa dohodnú,veď sú to demokrati.niektorí kresťanskí,iní liberálni alebo občianski.Občania tomu až tak nerozumejú o čo pôjde a strany koalície  v záujme svojej existencie a vládnutia majú dosť svojej agendy na to,aby sa sporili o agendu toho iného.Vzájomne sa už tolerujú  v zmysle hesla:“Nám dobre a nikomu zle“.Ale pozor!Drobné prekáračky sú určené divákom!

            Základný problém je však kodifikovaný v Základnej zmluve so štátom Vatikán.Jej text

je fakticky opísaný z podobnej,z roku 1929,kedy fašistický diktátor B.Mussolini  potreboval podporu Svätej stolice k uplatneniu svojej politiky.Preto argumentácia,že je to zmluva štandardná ,ktorú uzatvára Svätá stolica aj s inými štátmi sveta nie je pravdivá,skôr falošná. Ktoré iné?

            Pretože od podpisu tejto Dzurindovej z roka 2000 uplynulo už 10 rokov pripomeňme si pre pamäť niektoré skutočnosti v nej obsiahnuté,pretože v iných medzinárodných zmluvách sa nevyskytujú a dúfajme,že ani nebudú ,práve za pomoci ústavného odborníka B.Procházku .Zmluva(ak ostaneme pri tomto pojme)má 25 článkov a ako býva zvykom istú preambulu,teda dôvod prečo zmluvné strany pristúpili k jej uzatvoreniu.Síce článok 1 hovorí o subjektivite oboch partnerov,ale už v článku 2 Slovenská republika(ďalej len SR)uznáva právo katolíckej cirkvi(ďalej len KC) uskutočňovať kompetencie vyplývajúce z kanonického práva a že KC využije k tomu všetky vhodné prostriedky na mravné formovanie obyvateľov Slovenska Takže nie len katolíkov,ale všetkých,aj keď to nebudú potrebovať,či chcieť.Články 3 až 6 definujú práva KC s garanciou SR.Z aktuálnych príčin je významný článok 7,kde SR uznáva právo uplatňovať výhrady vo svedomí podľa vieroučných a mravoučných zásad KC.Veď preto už neide o niečo nové a spory sú len virtuálne.Uvádza sa,že podmienky budú definované v osobitnej zmluvePrečo? Veď je to už napísané a podpísané..To je práve to,o čom hovorí aktuálne p.J.Fígeľ.a možno preto ustúpil v rokovaniach koalície Ďalšie články(8,9,10,11) sa dotýkajú spovedného tajomstva,cirkevných sviatkov,uzatvárania manželstva a  ochrany rodiny,ktoré z manželstva pochádzajú.Článok 8,odst.1 hovorí o nedotknuteľnosti spovedného tajomstva.Ale vyvoláva aj otázku,či kňaz,či spovedník je aj občanom  SR?Ak áno,potom by mal o tom,keď sa dozvedel nielen o vražde,či podpalačstve,  informovať bezodkladne orgány vyšetrovania.Alebo pre pachateľa bude stačiť,keď orgány ho nevypátrajú sami,že spovedník mu uloží rozhrešenie a niekoľko Zdravásov? Veď vedieť a neupozorniť orgány je tiež trestný čin zatajovania skutočnosti.Je to všetko zvrátené a zaváňa stredovekom.

            Nasledujúce články (12 až 24)už len  uvádzajú imperatíva KC,ktorá má právo zriaďovať,spravovať,vykonávať,zúčastňovať sa,organizovať,vlastniť,vstupovať,nadobúdať,podieľať sa atď a SR jej k tomu bude vytvárať podmienky a udržiavať sakrálne stavby.

            Len článok 18,odst.2 hovorí niečo o tom,že“zmluvné strany majú právo rozširovať svoje názory formami dostupnými“,ale fyzických osôb sa také právo nedotýka.Napr.v tlači.

            Záverečný článok 25 síce spomína isté práva meniť a doplňať Základnú zmluvu,no len so súhlasom oboch strán,takže je nedotknuteľná a to je už iná historia,ktorá začala spomínaných 16 augustom 2000 jej schválením vo vláde M.Dzurindu.a bez výhrad. Politikom „štvorlístku“záujem z podnetu KDH bude dokončiť naplnenie jej znenia z článku 7 a ostatní si to ani nevšimnú.Každý z nich má svoju agendu,ktorú potrebuje realizovať a ako naznačujú dnešné dni budú si všetko tolerovať,sú totiž veľmi pružní a leader SDKÚ-DS stála u podpisu.Kruh sa uzatvoril.Ale to neznamená,že by sa občas nechovali k sebe ako cudzí..Aby ich voliči videli,že sú principiálni a  stoja na svojich zásadách s ktorými vytvorili nesúrodú koalíciu,no v rozhodujúcich momentoch ich spojí nenávisť k predošlej vláde R.Fica.Keď kedysi vláda visela na šnúrke od gätí J.Ľuptáka zo ZRS teraz na plnení potrieb a požiadaviek p.Matoviča a jeho priateľov.ako ľudí obyčajných.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.