Založ si blog

Príčiny sú v dávnoveku

Príčiny sú v dávnoveku

 

            Keď som videl na fotografiách vnútornú časť budovy školy v obci Nacina Ves po páde vonkajších stien a výplň stien zhotovenú z chartných škvárobetonových tvárnic,začal som sa čudovať,že budova školy z roku 1960 vôbec vydržala toľko rokov dupot školákov počas prestávok a nespadla skôr s ešte tragickejšími dôsledkami.

            Od roku 1958,kedy som bol „odvelený“na umiestnenku  pracovať po škole v tomto regione Slovenska,divil som sa mnohým skutočnostiam dovtedy mi neznámym.Aj preto chcem tragédiu v obci Nacina Ves spojiť s demoláciou rodinných domov v obci Nižná Myšľa,ako ju dramaticky predstavujú kameramani TV.Obce sú od seba vzdialené,no spája ich niekoľko spoločných problémov – nedostatok kvalitných stavebných materiálov,malé skúsenosti stavebníkov,nedodržiavanie elementárnych predpisov o vlastnostiach územia vyhliadnutého pre stavbu domu,ale aj iné tiež dôležité okolnosti akými boli i sú peniaze.

            Postaviť dom a zasadiť strom patrí i dnes medzi prvoradé úlohy hlavy rodiny a už v dobe,keď sa ňou stane a nielen na východnom Slovensku.Tam však bol vždy spojený aj s nedostatkami každého druhu.Spomínaný už nedostatok kvalitného stavebného materiálu,keď sa tehla vozila až z Beregszázu(Berehova)ale aj cementu,piesku,štrku,tvárnic,vápna,ale aj keramiky atď a hlavne smrekového dreva.,násobený absenciou projektov nahrádzaný kresbami na štvročekovom papieri podľa vzoru,aký má sused.Z ľudského pohľadu kritický bol aj nedostatok remesiel.Všetky parametre od hĺbky základov až po ploché strechy kryté plechom pre nedostatok keramickej krytiny a drevených trámov z ihkičnatého dreva,ktoré vždy boli  nad finančné možnosti stavcbníkaTo boli v skutočnosti hlavné dôvody,prečo tamojšie dediny budované rovnakými majstrami sú rovnaké aj v chybách.Tí ľudia,stavebníci v spomínanej dobe na také drobnosti ani nehľadeli,potrebovali po vojne niekde bývať a prispôsobovali sa tomu,čo videli v časopisoch,alebo už v TV a to všetko s finančnými omedzeniamiTí ľudia boli i sú chudobní i dnes.

            Lepšia situácia nebola ani pri budovaní fabrík v rámci programu s názvom – industrializácia Slovenska.Stavební robotníci boli síce miestni,ovládajúci lopatu a krompáč.Armovanie vencov priemyselných objektov bolo až tak náročné,že ho vykonávali v subdodávke firmy z vnútrozemia.Dlho nebolo možné pre tieto prekážky budovať stavby s okrúhlym pôdorysom a ploché stropy s rozpätí, 12-18 m bez podpier.

            Pamätám i časy,keď stvebník na vtedy už kvalifikované námietky odborníkov zo stavebného úradu,keď sa ten odhodlal poradiť,alebo niečo stavebníkovi odmietnúť(napr.miesto stavby) bol surovo napadnutý,že za:“svoje peniaze postaím to,čo ja chcem a tam,kde je to moje“.

            Uvedené riadky nie sú v žiadnom prípade kritikou príčin,prečo sa niečo stalo tak i s dôsledkami a ľudským žiaľom,ale len ako spomienka na časy,keď niečo začalo a prečo to tak bolo, ako bolo.Od tej doby ubehlo veľa rokov a preto nezaškodí si spomenúť na cestu,ktorou sme prešli i tou trnistou.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.