Založ si blog

Kedy plačú krokodíle?

Kedy plačú krokodíly?

 

 

            M.Kováčik napísal,že „Jahnátek sklamal podnikateľov“ a Pravda ho ocenila známkou 3 -.Iste,hodnotenie a také prísne, vychádza z pohľadu podnikateľov,ale to vôbec neznamená,že ako štátny úradník veľmi(možno naj)významnejšieho rezortu bol zlý,dokonca neschopný.V porovnaní so svojimi predchodcami (Rusko,Malchárek) je excelentný a bolo by nedôstojné ho s nimi porovnávať.Tí naopak boli by v škále kritérií podnikateľov vynikajúci,pretože do podnikateľského života nevideli,ani sa o to neusilovali.Mali svoj jobb.

            Ľubomír Jahnátek vyšiel z podnikateľského prostredia,ako bývalý riaditeľ Plastiky v Nitre a v dobe prevratných zmien tohto rezortu,kde sa nikdy nehralo o fazuľky,ale miliardy,ktorých niet,zmizli a ktoré mohli,alebo nemuseli prinášať do ŠR vo forme odvodov,daní a akcií štátu v nich prostriedky najväčšie.

            Proti nemu(a vidno ako mu za tých pár rokov zbeleli vlasy)stojí vozová hradba niekoľkých podnikateľských spoločností(PAS,RUZ,AZZZ),že čitateľ trošku vo veci zorientovaný sa môže pýtať,čím sa líšia od seba.Z ich pohľadu je hodnotenie jeho výkonu prísne,spravodlivé a  tým,že pozná ich podnikateľské triky a plač je to  falošné,ako slzy krokodílov.

            Niekoľko krát i v nedávnej minulosti,ale aj dnes sa podnikanie nestotožňuje s charitou,ale ide  tvrdý zápas o korisť.Ale keď sa im tak nedarí,prečo to ťažké bremeno podnikania nezavesia na klinec a nehlásia sa u pána Sihelského,či priam u pani Tomanovej so žiadosťou o príspevok pre nezamestnaných?Zatiaľ to neurobil nik z nich,podnikateľov vyššieho rangu.

            Preto postoj všetkých podnikateľských aliancií je taký farizejský,tlačia,pretože majú na to dostatok možností i kapitálu a čakajú kde a kedy Ľ.Jahnátek ustúpi,povolí a vypočuje vzdychy a argumenty podnikateľov.Ale on ich pozná a vie,kedy ide o skutočné systémové problémy,ktoré priniesla svetová hospodárska kríza a kedy sú to len prekáračky a strašenie stratou pracovných miest.Vedia,že tam je to spoločensky najcitlivejšie,no nik z nich pri dostatku zakáziek a nápadov nemá dôvod znižovať počty pracovníkov vo výrobe pre niekoľko málo % rastu miezd,o ktoré teraz zápasia obe strany.Po vypočutí jedného predstaviteľa RÚZ,že ak štát  im neustúpi pôjdú podnikať do Rumunska,či Bulharska,teda tam,kde cena práce je ešte nižšia,ako na Slovensku.Hovoril tak,ako keby ich Únia združovala len správcov zahraničných vlastníkov firiem na Slovensku. Možno je to skutočne tak.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.